iStock-172341555

Een nieuwbouwwoning financieren

Droom jij van een nieuwbouwwoning? Met het comfort, duurzaamheid en toekomstbestendige aspect van een nieuwbouwwoning is dat niet zo gek. Vaak zijn nieuwbouwwoningen qua energielasten en duurzaamheid aantrekkelijk. Je kunt de woning nog volledig naar eigen hand aanpassen en inrichten, wat behoorlijk wat tijd en geld kan kosten. Kortom: hoe pak je dit financieel aan? Bij HypotheekWeter denken we graag met je mee.

Er zijn verschillende zaken om rekening te houden bij het kopen van een nieuwbouwwoning:

Het bouwdepot

Vaak koop je een nieuwbouwwoning wanneer deze nog gebouwd moet worden. In dat geval gebruik je het grootste gedeelte van je hypotheek voor de aanschaf van de grond en de kosten van de bouw. Met een bouwdepot heb je een potje om dit uit te betalen. Over dit bedrag betaal je rente, en je maandbedrag wordt gebaseerd op je hypotheek. De looptijd van een bouwdepot is wisselend per geldverstrekker.

Benieuwd wat jouw opties zijn voor een bouwdepot?

Overbruggingshypotheek

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt kan het even duren voordat deze wordt opgeleverd. Heb je al een koopwoning? Dan moet je daarvan ook de lasten blijven betalen. Vaak zit je in deze periode met dubbele kosten. Hiervoor is een overbruggingshypotheek een uitkomst.

Kopen vrij op naam (v.o.n.)

Wist je dat je belastingvoordeel krijgt bij het kopen van een nieuwbouwwoning? Je hoeft namelijk geen overdrachtsbelasting te betalen. Een nieuwbouwwoning koop je niet met kosten koper (k.k.) zoals bij bestaande bouw, maar vrij op naam (v.o.n.). Dat betekent dat de prijs van de woning inclusief allerlei kosten is, behalve de kosten voor de financiering en eventuele aanvullende opties of wijzigingen die je aan de woning wilt aanbrengen.

Bij een V.O.N.-prijs zijn de volgende kosten meestal inbegrepen:

  • ​Koopsom van de woning: Dit is de basisprijs van de nieuwbouwwoning zelf.
  • Bouwkosten: De kosten voor het bouwen van de woning, inclusief arbeid en materialen.
  • Grondkosten: De kosten van de grond waarop de nieuwbouwwoning wordt gebouwd.
  • BTW (omzetbelasting): In Nederland is nieuwbouw belast met 21% BTW. Deze belasting is meestal inbegrepen in de V.O.N.-prijs.
  • Aansluitkosten voor nutsvoorzieningen: De kosten voor het aansluiten van gas, water, elektriciteit, en riolering op de nieuwe woning.
  • Kosten voor bouwvergunningen: De kosten voor vergunningen en administratie om de bouw van de woning mogelijk te maken.
  • Projectkosten: De kosten die verband houden met het hele nieuwbouwproject, zoals infrastructuur en gemeenschappelijke voorzieningen.

Op zoek naar een nieuwbouwwoning?

Bij Van der Brugge Makelaardij staan ze voor je klaar om mee te denken met jouw woonwensen omtrent een nieuwbouwwoning. Neem een kijkje in het aanbod of neem contact met de makelaar voor advies!

Deel via

Nieuws

Meer nieuws
Dico_vrijstaand

Echt persoonlijk advies

Bij HypotheekWeter pakken we het graag anders aan: bij ons ben je geen nummertje. We nemen graag de tijd om je echt persoonlijk advies op maat te kunnen geven. Met onze jarenlange ervaring en hart voor mensen zorgen wij voor goed onderbouwd, verantwoord advies voor iedereen. Wij helpen je graag (écht!).

Dico Gremmen
Hypotheekadviseur
Een afspraak met Dico maken